Hae tästä blogista

keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Kerrosrivinousua miehelle koossa 43

Moi!

Teinpä joululomalla myös kerrosrivinoususukat kaverini pojalle. Lankana Novitan 7 veljeksen harmaa ja Suomalaisen Sukkalangan sininen sekä puikkoina 3.5 jälleen. Sukat sopivat myös varmasti ihan hyvin 42 ja 44 koonkin jalkoihin. Oma jalkani vain on kokoa 43, niin mittailin ne niihin sopiviksi :D
Ohje:

Luo 61 silmukkaa harmaalla langalla. Neulo ensimmäinen kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Teen näin, koska haluan reunasta siistimmän ja näin se itselläni onnistuu :) Nyt työssä on siis 60 silmukkaa. Tee sitten resoria harmaalla 2o, 2n 8 kerrosta. Aloita sitten kerrosrivinousu niin, että nostettu silmukka on aina sininen. Resorin jälkeen neulotaan kerros oikeaa sinisellä ja sen jälkeen kaksi harmaata kerrosta, joilla nostetaan aina sama joka neljäs silmukka. Näin jatketaan (yksi kerros sinistä oikeaa ja kaksi kerrosta harmaata, jolloin nostetaan silmukat), kunnes päästään kantalapun alkuun. Varren pituus on 13 cm. Sinisiä raitoja ehtii tulla 13 kappaletta ennen kantalappua.

Kantalappu tehdään pelkästään harmaalla ja käyttäen Alma -mummun kantapäätä, jonka olen bongannut Voihan Villasukka! -ryhmästä Facebookista. Eli otetaan 8 silmukkaa viimeiseltä puikolta ja 8 silmukkaa ensimmäiseltä (jätä loput odottamaan 2. ja 3. puikoille) ja neulotaan edestakaisin niin, että oikealla tehdään oikeaa ja nurjalla nurjaa. Lisäksi reunasilmukat aina nostetaan ja toinen silmukka molemmissa reunoissa neulotaan aina oikein, myös nurjalla. Tämä ei ole osa Alma -mummun kantapäätä, mutta tykkään tehdä niin, koska reunasta tulee siistimpi sivusilmukoita poimiessa. Kantalappua neulotaan kaksi kerrosta enemmän kuin mitä puikolla on silmukoita eli tässä tapauksessa 18 kerrosta. Kun kantalappu on valmis, poimitaan sivuista silmukat ja siirretään  odottamaan jääneet silmukat 2. ja 3. puikoilta takaisin 1. ja 4. puikoille. Varmista, että 2. ja 3. puikoilla on kummallakin 15 silmukkaa! 

Aloitetaan sitten kiilakavennukset: Neulo kaksi oikein yhteen 1. puikon lopussa ja kaksi oikein yhteen takakautta 4. puikon alussa. Kavenna joka kerros niin kauan, että 1. ja 4. puikoille jää 14 silmukkaa. Jalkaterään jää siis 58 silmukkaa. Näin sukasta ei tule liian löysä ja se pysyy paremmin jalassa. Jalkaterään sinisiä raitoja tulee 19. 

Kärkikavennukset alkavat pian viimeisen sinisen raidan jälkeen. Kärki tehdään pelkästään harmaalla. Kavennus on leveä nauhakavennus (ohje Googlesta): Neulo kaksi oikein yhteen 1. puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa. Neulo 2. puikon alussa kaksi oikein yhteen takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Tee 3. puikolla samoin kuin ensimmäisellä ja 4. puikolla samoin kuin toisella puikolla. Kavenna yhden kerran joka kolmas kerros ja sitten joka toinen kerros niin kauan, että silmukoita on puikoilla 7 ja 8. Kavenna sitten joka kerros, kunnes silmukoita on yhteensä 10. Vedä lanka silmukoiden läpi kahdesti ja päättele nurjalle. Jalkaterän pituus on 27.5 cm.4 kommenttia:

  1. Hei, aloittelijana en ymmärrä miksi 61 silmukkaa.

    VastaaPoista
  2. Moi! Mä laitan aina aluksi yhden ylimääräisen, koska neulon 2o yhteen ekan kierroksen lopuksi. Näin saan reunasta siistin ja tasaisen 🙂 On varmasti muitakin keinoja siihen olemassa.

    VastaaPoista
  3. Ohjeessa pitäisi lukea, että 2o yhteen, mutta multa on jäänyt yksi sana kirjoittamatta. Pahoittelut!

    VastaaPoista