sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Lyhytvartiset kesäsukat

Moi!

Mulle kävi niin, että ajattelin neuloa kerien lopuista kevyet sukat, mutta kun sain ne valmiiksi, ihmettelin, miten toinen näyttää isommalta kuin toinen. No ei ne olleetkaan samankokoiset..Olin toiseen laittanut jalkaterään enemmän silmukoita kuin toiseen.. Olin neulonut kahta erilaista sukkaa vuorotellen ja mennyt sekaisin silmukoiden määrissä sen takia. Noh, päätin tehdä molemmille parit, kun jämälankoja riittää. Nyt sain toiset niistä valmiiksi ja toisen parin toista sukkaa aloittelen sitten.

Puikkoina tällä kertaa metalliset 3.25 puikot ja lankoina usampaa eri kerää: raidallista, valkoista ja turkoosia. Turkoosi on 7 veljestä. Valkoisesta en ole ihan varma, mutta raidallinen on Steppiä :)

Varren pituus on 6 cm ja jalkaterän 26 cm eli sukat sopivat 40-41 kokoisiin jalkoihin. Oma jalkani on 43 cm (27.5 cm), joten kuvassa näyttävät jaloissani hieman ahtaalta :)Ohje:

Luo 57 silmukkaa (toinen sukka aloitetaan turkoosilla, toinen valkoisella). Neulo 1. kerros oikein ja viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen kanssa. Nyt työssä on 56 silmukkaa. Neulo sitten resoria 2o 2n 11 kerrosta ja aloita oikea neule niin, että jos aloitit sukan turkoosilla, ensimmäinen kerros oikeaa resorin jälkeen on valkoista. Valkoisen jälkeen tulee kaksi kerrosta raitaa ja taas kerros valkoista. Valkoisen jälkeen tulee kaksi kerrosta turkoosia. Raidoitetaan sukka siis näin: valkoinen kerros - kaksi raitakerrosta - valkoinen kerros - kaksi turkoosia kerrosta ja tätä toistetaan.

Ennen kantalappua neulotaan oikeaa  11 kerrosta. Kantalappu neulotaan valkoisella, jos resori on turkoosilla ja turkoosilla, jos resori on valkoisella. 

 Neulo ristiinvahvistettu kantapää: (ohjeen löytää Googlesta, esim. Suvikumpu -blogista)

Poimi viimeiseltä puikolta kaikki silmukat ja ensimmäiseltä myöskin kaikki. Kantalappuun otetaan yhteensä 28 silmukkaa. Neulo kantapää turkoosilla/valkoisella siten, että oikealla joka toinen silmukka oikein ja joka toinen nostetaan. Vaihda nostettavaa silmukkaa jokaisella oikean kerroksella. Ensimmäinen silmukka nostetaan aina. Nurjalla neulotaan kaikki nurin paitsi ensimmäinen nostetaan aina. Neulo kantalappuun 27 kerrosta ja aloita sitten kavennusten teko kantapäätä varten:

Neulo oikealla vahvistetusti, mutta kun vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa, nosta silmukka, neulo seuraava ja vedä nostettu neulotun yli. Nyt reunaan jää 8 silmukkaa. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka, neulo nurin, kunnes reunaan jää 10 silmukkaa. Neulo 2 nurin yhteen ja käännä työ. Kavenna molemmilla puolilla tähän tyyliin, kunnes reunasilmukat loppuvat. Nyt keskelle pitäisi jäädä 10 silmukkaa. Seuraavaksi poimitaan sivusilmukat esim. tämän Youtubesta löytyvän videon avulla. Tulee siistiä jälkeä ;)

Jatka kiilakavennusten alkaessa sukan raidoitusta varren tyylisesti!

Kiilakavennukset: Kun olet poiminut sivusilmukat, kavenna siten, että 1. puikon lopussa 2oy joka kerros ja 4. puikon alussa 2oy takakautta joka kerros. Jätä 2. ja 3. puikoille 14 silmukkaa kummallekin. Kavenna 1. ja 4. puikoilla niin, että niille lopulta jää 16 silmukkaa kummallekin. Nyt työssä on 60 silmukkaa. Jatka oikea neuletta ja raidoita sukkaa lähes loppuun asti.

Kärkikavennukset: Aloita kärkikavennukset, kun olet neulonut kantalapun reunasta laskettuna 57 kerrosta. Jaa silmukat viimeistään tässä vaiheessa tasaisesti 15/puikko. Neulo joka puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on 8 silmukkaa. Kavenna nyt joka toinen kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 12 silmukkaa. Pari viimeistä kerrosta on ehkä hyvä tehdä vain yhdellä langalla, niin ei tule ruuhkaa lankojen päättymiskohtaan :)

Virkkasin vielä sukan takasaumaan resorin päälle lyhyen pätkän, jotta sauma näyttäisi siistimmältä, sillä raitojen kohdistus ei ihan onnistunut. Moni taistelee aina raitojen kohdituksen kanssa ja kerran sain siihen villasukka -ryhmässä vinkin, miten näistä kohdista saa siistimmän. Yhteishyvä -lehden nettisivuilta löydät ohjeen tähän. Ohuemmille raidoille tuo ohje sopii huonommin, mutta kyllä se siihenkin vähän auttaa. Itse ajattelen aina, ettei se nyt niin justiinsa ole, jos raidat eivät kohtaa, koska se osa jää sukan alle enimmäkseen niin ei sitä kukaan näe eikä ketään edes kiinnosta :D


2.7.2018 Tein vielä toisetkin samanlaiset sukat, koska alunperin tein kaksi erikokoista, niin pitihän sille toisellekin pari tehdä :) Muuten sama ohje kuin yllä, mutta jalkaterään jätetään vain 56 silmukkaa.6.5.22 valmistuivat kolmet lyhytvartiset jämälankasukat. Käytin sukkiin 7 veljeksen harmaata, fuksiaa ja Novitan Suomivillaa sekä raidoitukseen 7 veljestä Korpi- ja Raitalankaa. Sukkien varren pituus kantalapun alkuun saakka on 5 cm ja jalkaterän pituus kantalapun reunasta laskettuna 25.5 cm. Sukat sopivat siis koon 39-40 jalkoihin. Neuloin sukat koon 3.5 puikoilla.
Ohje:

Luo 56 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein. Neulo viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen kanssa ja neulo sitten valepalmikkoresoria:

1.-2. kerros: 2n, 30
3. kerros: 2n, nosta 1o, neulo 2o ja nosta neulomatta jätetty näiden kahden  yli
4. kerros: 2n, 1o, lk, 1o

Jatka näitä neljää kierrosta yhteensä neljä mallikertaa. Poimi sitten kantalappua varten 14 silmukkaa viimeiseltä puikolta ja 14 silmukkaa ensimmäiseltä puikolta. Neulo kantalappua siten, että oikealla neulo joka toinen oikein ja nosta joka toinen. Nurjalla neulo kaikki nurin. Oikealla nosta aina samat silmukat ja neulo samat eli tehdään vahvistettu kantapää. Kun kantalapussa on 25 kerrosta, kavennetaan kantapään silmukat seuraavasti:

Neulo edelleen vahvistettua kantapäätä siten, että neulot ylivetokavennuksen, kun vasemmassa reunassa on 10 silmukkaa. Käännä työ ja neulo nurjaa, kunnes vasemmassa reunassa on 10 silmukkaa. Neulo 2n yhteen. Jatka kavennuksia näin, kunnes reunasilmukat on kavennettu ja keskelle jää 10 silmukkaa. Vaihda lanka raitalankaan ja poimi sivusilmukat. Aloita samalla kiilakavennukset:

Neulo 1. puikon lopussa 2oy ja 4. puikon alussa 2oy takakautta. Vaihda lankaa joka kerroksella kahden raitalangan välillä. Kavenna joka kerroksella, kunnes puikoilla on 14 silmukkaa kummallakin. 2. ja 3. puikoilla on 14 silmukkaa. Jalkaterään jää siis 54 silmukkaa. Neulo oikeaa kantalapun reunasta laskettuna 43 kerrosta. Vaihda sitten samaan lankaan, jolla neuloit resorin ja aloita kärkikavennukset:

Neulo 2. ja 3. puikoilla 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Neulo välikerros ja kavenna sitten joka puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes puikoilla on 7 silmukkaa/puikko. Kavenna joka kerros, kunnes silmukoita on yhteensä 12. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Päättele langat nurjalle.13.7.22 valmistuivat uudet lyhytvartiset sukat ohuesta langasta koon 2.75 puikoilla. Pari vuotta sitten nykyään entinen työpaikkani muisti minua nelikymppisten johdosta lahjakortilla Tampereella sijaitsevaan nurja oy:hyn ja ostin tämän langan sieltä. Koko kerä ei kulunut näihin sukkiin, mutta loppukin tulee varmasti käytettyä :) Varren pituus kantalapun alkuun saakka on 6,5 cm ja jalkaterän pituus 25 cm eli sukat sopivat koon 38-39 jalkoihin.

 


Ohje:

Luo 65 silmukkaa. Neulo 1. kerros oikein ja viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen kanssa. Neulo sitten 20 kerrosta resoria toistaen 1o takakautta, 1n vuoron perään. Heti resorin jälkeen neulotaan kantalappu:

Poimi kantalappua varten kaikki 4. puikon ja 1. puikon silmukat eli yhteensä 32 silmukkaa. Neulo vahvistettu kantapää eli oikealla nosta joka toinen ja neulo joka toinen oikein. Nurjalla neulo kaikki nurin. Neulo kantalappuun 28 kerrosta ja neulo sitten kantapään kavennukset:

Neulo edelleen vahvistettua kantapäätä ja neulo oikealla puolen, kunnes vasempaan reunaan jää 11 silmukkaa. Tee ylivetokavennus ja käännä työ nurjalle. Neulo nurjalla kaikki nurin, kunnes vasempaan reunaan jää 11 silmukkaa. Neulo 2n yhteen. Kavenna näin reunasilmukat, kunnes keskelle jää 10 silmukkaa. Poimi seuraavaksi sivusilmukat ja aloita samalla kiilakavennukset:

Neulo 1. puikon lopussa 2o yhteen. Neulo 4. puikon alussa 2oy takakautta. Kavenna joka kerros, kunnes kummallekin puikolle jää 16 silmukkaa. 2. ja 3. puikoilla on myös 16 silmukkaa kummallakin. Jatka oikeaa neuletta, kunnes olet neulonut 55 kerrosta kantalapun reunasta laskettuna. Neulo sitten kärkikavennukset:

Kavenna joka puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes jäljellä on 8 silmukkaa/puikko. Kavenna sitten joka kerros, kunnes silmukoita on yhteensä 12. Katkaise lanka ja päättele nurjalle.


2.8.22 Heippa!

Viime viikolla valmistui kahdet lyhytvartiset sukat kahdesta Novitan Lapintaika -langasta :) Toisen kerän ostin ehkä itse tai sain joululahjaksi joskus. Toisen kerän antoivat 9lk oppilaani kevätjuhlapäivänä lahjaksi 💓 Toisten sukkien jalkaterän päälle neuloin helmineuletta (vuorotellen 1o 1n ja seuraavalla kerroksella päinvastoin). Näiden sukkien varren pituus kantalapun alkuun saakka on 6 cm ja jalkaterän pituus 26,5 cm. Sukat sopivat koon 41-42 jalkoihin.Ohje helmineulesukkiin:

Luo 55 silmukkaa. Neulo 1. kerros oikein ja viimeinen silmukka yhteen ensimmäisen kanssa. Näin saat siistin reunan sukkaan. Neulo sitten resoria 1o takakautta, 1n yhteensä 15 kerrosta. Tämän jälkeen neulotaan kantapää.

Kantalappu:

Ota kantalappuun yhteensä 27 silmukkaa (13 toiselta ja 14 toiselta puikolta). Neulo oikealla vahvistettua kantapäätä eli joka toinen oikein ja nosta joka toinen siten, että toinen ja toiseksi viimeinen silmukka neulotaan aina. Neulo nurjalla kaikki nurin paitsi nosta aina aloitussilmukka. Oikealla puolen nosta aina samat silmukat ja neulo samat. Neulo kantalappuun 25 kerrosta ja tehdään sitten kantapään kavennukset:

Neulo edelleen vahvistettua kantapäätä ja neulo oikealla, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Neulo nurjalla nurin, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Neulo 2n yhteen. Kavenna näin reunasilmukat, kunnes jäljelle jää 9 silmukkaa. 

Poimi seuraavaksi reunasilmukat ja aloita samalla kiilakavennukset: Neulo 2oy 1. puikon lopussa ja 2oy takakautta 4. puikon alussa. Jätä 2. ja 3. puikoille 13 ja 14 silmukkaa. Kavenna joka kerros, kunnes 1. ja 4. puikoille jää 13 ja 14 silmukkaa. Jaa kantapäästä jääneet 9 silmukkaa niin, että 1. ja 4. puikoille tulee suunnilleen sama määrä kavennuksia. Työhön jää kavennusten jälkeen 54 silmukkaa.

Neulo sitten kantalapun reunasta laskettuna yhteensä 43 kerrosta niin, että 1. ja 4. puikolla neulotaan oikeaa ja 2. ja 3. puikoilla helmineuletta (vuorotellen 1o 1n ja seuraavalla kerroksella päinvastoin). 43 kerroksen jälkeen aloitetaan kärkikavennukset

Neulo ylivetokavennus 2. puikon alussa ensimmäisen silmukan jälkeen ja jatka muutoin helmineuletta normaalisti. Neulo 2oy takakautta ennen viimeistä silmukkaa 3. puikon lopussa ja neulo sillä puikolla muutoin helmineuletta. Kavenna joka toinen kerros niin, että 1. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa ja 4. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Jatka helmineuletta loppuun saakka kavennusten välissä 2. ja 3. puikoilla. Kavenna joka toinen kerros, kunnes silmukoita on 7 jokaisella puikolla. Kavenna joka kerros, kunnes silmukoita on yhteensä 12. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.
Toisten sukkien varren pituus kantalapun alkuun asti on 3,5 cm ja jalkaterän pituus 27 cm. Sukat sopivat koon 42-43 jalkoihin.

Ohje perussukkiin:

Luo 55 silmukkaa. Neulo 1. kerros oikein ja viimeinen silmukka yhteen ensimmäisen kanssa. Näin saat siistin reunan sukkaan. Neulo sitten resoria 1o takakautta, 1n yhteensä 8 kerrosta. Tämän jälkeen neulotaan kantapää.

Kantalappu:

Ota kantalappuun yhteensä 27 silmukkaa (13 toiselta ja 14 toiselta puikolta). Neulo oikealla vahvistettua kantapäätä eli joka toinen oikein ja nosta joka toinen siten, että toinen ja toiseksi viimeinen silmukka neulotaan aina. Neulo nurjalla kaikki nurin paitsi nosta aina aloitussilmukka. Oikealla puolen nosta aina samat silmukat ja neulo samat. Neulo kantalappuun 25 kerrosta ja tehdään sitten kantapään kavennukset:

Neulo edelleen vahvistettua kantapäätä ja neulo oikealla, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Neulo nurjalla nurin, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Neulo 2n yhteen. Kavenna näin reunasilmukat, kunnes jäljelle jää 9 silmukkaa. 

Poimi seuraavaksi reunasilmukat ja aloita samalla kiilakavennukset: Neulo 2oy 1. puikon lopussa ja 2oy takakautta 4. puikon alussa. Jätä 2. ja 3. puikoille 13 ja 14 silmukkaa. Kavenna joka kerros, kunnes 1. ja 4. puikoille jää 13 ja 14 silmukkaa. Jaa kantapäästä jääneet 9 silmukkaa niin, että 1. ja 4. puikoille tulee suunnilleen sama määrä kavennuksia. Työhön jää kavennusten jälkeen 54 silmukkaa.

Neulo sitten kantalapun reunasta laskettuna yhteensä 45 kerrosta ja sen jälkeen aloitetaan kärkikavennukset

Neulo 2oy niiden puikkojen lopussa ennen viimeistä silmukkaa, joilla on 14 silmukkaa. Neulo välikerros. Neulo sitten 2oy yhteen jokaisen puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes silmukoita on 7 jokaisella puikolla. Kavenna joka kerros, kunnes silmukoita on yhteensä 12. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.11.8.22 valmistuivat nämä lyhytvartiset sukat itselleni kerien lopuista :) Käytin kahden kerän lankoja. Toinen kerä oli Austermann Step -lankaa, mutta toisen kerän nimeä en muista. Kaivoin sen jämäkerien laatikosta, kun se näytti niin sopivalta Stepin kaveriksi. Neuloin sukat koon 3,5 puikoilla. Sukkien varren pituus kantalapun alkuun saakka on 5,5 cm ja jalkaterän pituus 27.5 cm eli sukat sopivat koon 43-44 jalkoihin. Itselläni on koon 43 jalka ja näistä tuli juuri sopivat.


Ohje:

Luo 55 silmukkaa ja neulo ensimmäinen kerros oikein. Neulo viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen kanssa ja neulo sitten resoria toistaen 1o takakautta, 1n vuoronperään yhteensä 15 kerrosta.  

Kantalappu: 

Ota kantalappuun yhteensä 27 silmukkaa (13 toiselta ja 14 toiselta puikolta). Neulo oikealla ristiinvahvistettua kantapäätä eli joka toinen oikein ja nosta joka toinen siten, että toinen ja toiseksi viimeinen silmukka neulotaan aina. Neulo nurjalla kaikki nurin paitsi nosta aina aloitussilmukka. Oikealla puolen vaihda aina neulottavat ja nostettavat silmukat. Neulo oikealla puolen toinen ja toiseksi viimeinen silmukka nurin ja nurjalla toinen ja toiseksi viimeinen silmukka oikein. Neulo kantalappuun 25 kerrosta ja tehdään sitten kantapään kavennukset:

Neulo edelleen ristiinvahvistettua kantapäätä ja neulo oikealla, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Neulo nurjalla nurin, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Neulo 2n yhteen. Kavenna näin reunasilmukat, kunnes jäljelle jää 9 silmukkaa. 

Poimi seuraavaksi reunasilmukat ja aloita samalla kiilakavennukset: Neulo 2oy 1. puikon lopussa ja 2oy takakautta 4. puikon alussa. Jätä 2. ja 3. puikoille 13 ja 14 silmukkaa. Kavenna joka kerros, kunnes 1. ja 4. puikoille jää 13 ja 14 silmukkaa. Jaa kantapäästä jääneet 9 silmukkaa niin, että 1. ja 4. puikoille tulee suunnilleen sama määrä kavennuksia. Työhön jää kavennusten jälkeen 54 silmukkaa.

Neulo sitten kantalapun reunasta laskettuna yhteensä 53 kerrosta ja sen jälkeen aloitetaan kärkikavennukset

Neulo 2oy niiden puikkojen lopussa ennen viimeistä silmukkaa, joilla on 14 silmukkaa. Neulo välikerros. Neulo sitten 2oy yhteen jokaisen puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes silmukoita on 7 jokaisella puikolla. Kavenna joka kerros, kunnes silmukoita on yhteensä 12. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti