sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Raikkaat raitasukat

Heips!

On taas ollut vähän haipakkaa, kun muutettiin vapun alla uuteen kotiin ja tavaroita järjestellessä sekä töissä on mennyt suurin osa ajasta.

Nyt äitienpäiväviikonlopun kunniaksi ajattelin ottaa omaa aikaa ja väkertää edes yhdet keskeneräiset sukat loppuun. Toiset tuolla odottavat jatkamista ja siirrynkin niitä tekemään, kun saan blogia päivitettyä.

Kävin mieheni ja ystäväpariskunnan kanssa kuukausi sitten Tallinnassa parin päivän reissulla ja yksi syy sinne lähtöön on aina Karnaluks. Siellä meni taaskin useampi tunti ja lankaa lähti 20 kerää mukaan. Lisäksi puikkoja tuli ostettua.

Tämän kirjoituksen aiheena ovat sukat, jotka tein Karnaluksista ostamistani kahdesta lankakerästä.

Sukkien varren pituus on 23,5 cm kantalapun alkuun saakka. Jalkaterän pituus on n. 24 cm eli sukat sopivat 36-37 kokoisiin jalkoihin. Lankana käytin Zimba Mediumia valkoisena ja turkoosiin vivahtavana vihreänä ja puikkoina koon 3 puikkoja, jotka myöskin jäivät käteen Karnaluksista.Ohje:

Luo 71 silmukkaa vihreällä ja neulo 1. kerros kaikki oikein. Neulo sitten viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen kanssa ja saat työhön 70 silmukkaa. Aloita sitten resori 2o 2n ja neulo sitä yhteensä 19 kerrosta ja vaihda lanka valkoiseen. Aloita oikea neule ja neulo vuoronperään kahdeksan kerrosta valkoisella ja kahdeksan vihreällä niin, että varteen tulee neljä valkoista raitaa ja neljä vihreää. 

Kavenna varressa silmukoita seuraavasti: Neulo resorin jälkeen ilman kavennuksia valkoinen ja vihreä raita. Neulo seuraavaa valkoista raitaa neljä kerrosta ja kavenna sitten kahdella puikolla  2oy. Nyt työssä on 68 silmukkaa. Neulo eteenpäin ja kavenna vielä kuusi kertaa 2oy kahdella puikolla viiden kerroksen välein. Lopuksi työhön jää 56 silmukkaa. Neulo vielä vihreä raita loppuun ja sitten siirrytäänkin kantalappuun.

Neulotaan vahvistettu kantalappu vihreällä siten, että otetaan sekä ensimmäisen puikon 14 silmukkaa että viimeisen puikon 14 silmukkaa samalle puikolle. Neulo oikealla joka toinen oikein ja nosta joka toinen silmukka. Vaihda jokaiselle oikean kerroksella nostettavaa silmukkaa, mutta nosta ensimmäinen silmukka joka kerta. Nurjalla neulo kaikki nurin paitsi nosta aina ensimmäinen silmukka. Neulo kantalappuun 28 kerrosta ja aloita sitten kantapään teko.

Jatka vahvistettua kantapäätä ja neulo oikealla puolen, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Nosta 1o neulomatta, neulo seuraava ja vedä neulomatta jätetty neulotun yli. Käännä työ. Neulo nurjalla, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Neulo 2 nurin yhteen ja käännä työ. Jatka kaventamista tällä tavoin, kunnes reunasilmukat on kavennettu pois ja keskelle jää 10 silmukkaa. Vaihda lanka valkoiseen ja poimi sivusilmukat esim. seuraavan videon avulla. Tulee mukavan siistiä jälkeä. Vinkin videoon sain Facebookin Voihan Villasukka! -ryhmästä :)

Kun poimit sivusilmukoita, kavenna jo poimimiskerroksella 1. puikon lopussa 2oy ja 4. puikon alussa 2oy takakautta. 2. ja 3. puikoille pitäisi jäädä 14 silmukkaa kummallekin. Kavenna reunapuikoilla joka kerroksella, kunnes puikoille jää 16 silmukkaa kummallekin. Näin jalkaterään jää yhteensä 60 silmukkaa.

Jatka raidoitusta sukkaan samalla tavoin kuin varressakin eli kiilakavennukset neulotaan valkoisella ja sen jälkeen vaihdetaan vihreään. Jalkaterään tulee kolme valkoista raitaa ja kolme vihreää niin, että viimeisen vihreän jälkeen jatketaan samalla värillä sukka loppuun.

Kun jalkaterän pituus kantalapun keskeltä mitattuna on n. 18.5 cm, aloitetaan kärkikavennukset: neulo jokaisen puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes silmukoita on jokaisella puikolla 8. Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 12 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti