keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Ensimmäiset pystyraitasukat, koko 45

Heissan!

Näin tässä keväällä neuleryhmissä paljon kuvia pystyraitasukista. Itse laahaan aina kaikkien villitysten suhteen jäljessä ja saatan tehdä jotain mallia vasta vuoden parinkin päästä siitä, kun muiden innostus on vaihtunut johonkin muuhun malliin. Mutta eipä tuo mitään, kukin tyylillään 😁 

Neuloin nämä sukat lahjaksi ja ihan kivat niistä tuli, pakko myöntää. Koko on 45 ja sukan varren pituus 12 cm kantalapun alkuun saakka. Jalkaterän pituus on 29.5 cm ja sopii siis koon 46 jalkaankin.

Lankoina käytin laatikoistani löytyviä raitalankoja ja yksiväristä 7 veljestä.Ohje:

Luo 61 silmukkaa sinisellä ja neulo 1. kerros oikein. Neulo viimeinen silmukka oikein ensimmäisen kanssa, näin saat siistimmän reunan. Neulo sitten resoria 2o 2n yhteensä 12 kerrosta. Ota työhön mukaan yksivärisen sijaan molemmat raitalangat ja neulo niillä 2o vuoronperään eli 2o toisella j 2o toisella. Neulo 25 kerrosta näin ja neulo sitten ristiinvahvistettu kantalappu ja kantapää:

Ota viimeiseltä puikolta 14 ja ensimmäiseltä puikolta 14 silmukkaa. Jätä muut silmukat odottamaan. Neulo sinisellä kantalappu ja kantapää niin, että oikealla puolen nosta joka toinen ja neulo oikein joka toinen. Nurjalla neulo kaikki nurin. Vaihda joka kerroksella oikealla puolella nostettavia ja neulottavia silmukoita niin, että kantalappuun muodostuu verkkomainen rakenne. Neulo lappuun 25 kerrosta ja neulo sitten kantapään kavennukset

Neulo edelleen ristiinvahvistettua neuletta ja neulo oikealla puolen, kunnes reunaan jää 10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Neulo nurjalla nurjaa, kunnes reunaan jää 10 silmukkaa. Nosta seuraava, neulo seuraava nurin ja vedä neulomatta jätetty neulotun yli. Käännä työ. Kehittelin uuden tavan kaventaa nurjalla, jotta työ näyttäisi siistimmältä oikealla puolen tässä reunassa. Kavenna näin pois kaikki reunasilmukat. Ota sitten mukaan taas raitalangat ja poimi sivusilmukat esim. tämän videon avulla :) Sain tämän vinkin joskus neuleryhmästä facebookista ja on ollut kyllä iso apu!

Aloita samalla kiilakavennukset, kun poimit sivusilmukat. Neulo 1. puikon lopussa 2oy ja 4. puikon alussa 2oy takakautta. Neulo kavennukset, joka kerroksella, kunnes 1. ja 4. puikoille jää 18 silmukkaa. 2. ja 3. puikoilla on kummallakin 16 silmukkaa. Näin jalkaterään jää 68 silmukkaa ja sukka mahtuu jalkaan. Tällaisessa neuleessa tulee aika tiukkaa saada sukat jalkaan, jos ei silmukoita ole riittävästi. 

Se, millä langalla kannattaa aloittaa raidoitus kantapään jälkeen, täytyy miettiä rauhassa. Itse neuloin testiksi yhden puikon ja järkeilin siitä järjestyksen, jotta kavennusten jälkeen langat menisivät sopivasti 2o vuoronperään.

Neulo jalkaterään yhteensä 50 kerrosta raidoitusta ja aloita sitten kärkikavennukset: Neulo 2oy joka puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa. Vaihda lanka tässä kohtaa yksiväriseen ja kavenna seuraavallakin kerroksella joka puikolla. Neulo sitten välikerros ja kavenna taas seuraavalla kerroksella. Neulo välikerros ja kavenna. Tee näin, kunnes puikoilla on 11 silmukkaa kaikilla (ennen kavennusten aloittamista tasasin silmukoiden määrät niin, että joka puikolla oli 17). Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljelle jää yhteensä 12 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.


2 kommenttia:

  1. Ihanan raikkaat värit ja kiva jälki tulee tuosta pystyraitaneuleesta. Pitääpä tuokin laittaa korvan taakse.

    VastaaPoista
  2. Kiitos 🙂 Näitä oli kyllä kiva tehdä 💜

    VastaaPoista